Datoranvändning

Datoranvändning

Här hittar du information om hur du kan skydda dig själv och din dator från olika typer av angrepp. Exempelvis är ett bra antivirusprogram och en brandvägg ett effektivt skydd.

Stäng av uppkopplingen när den inte används

En uppkopplad dator är sårbar oavsett om uppkopplingen sker via modem eller bredband. Stäng av den när den inte används, annars ökar risken för intrång och virus- och trojanattacker. Stäng också av eventuella gästkonton på din dator när de inte används.

Brandväggar och virusskydd

Virus och trojaner sprids oftast med e-post och bilagor i e-post. Ett bra antivirusprogram kombinerat med brandvägg är ett bra sätt att förhindra angrepp på din hemdator. Flera antivirusprogram kombineras idag med både brandväggar och olika sätt att varna eller hindra skadliga program från att ta sig ut på internet. Använd antivirusprogrammet regelbundet för att söka igenom dina filer på datorn.

Det är särskilt viktigt att ha en brandvägg om datorn är påslagen dygnet runt. Du kan öka brandväggsskyddet genom en så kallad router med ett visst brandväggsskydd. Ett annat alternativ är att använda en mjukvarubaserad brandvägg som installeras på din dator.

Brandväggar och virusskydd måste uppdateras regelbundet för att behålla sin skyddande effekt. Kontrollera med produktens leverantör för nya uppdateringar.

Uppdatera operativsystem och program

Uppdatera ditt operativsystem och dina program ofta. Gör det till en regelbunden vana att kontrollera om det kommit uppdateringar. Ofta kan man anmäla sig till olika former av nyhetsbrev och via dessa få reda på uppdateringar. Tiden från att man upptäcker ett säkerhetshål till att det finns ett angreppsverktyg har minskat, vilket gör att det blir allt viktigare att uppdatera ofta.

Var försiktig med vilka program du installerar

Var försiktig med vilka program du installerar på datorn. Vissa klientprogram för exempelvis fildelning kan innehålla så kallad spionprogramvara som utan användarens vetskap registrerar vilka sajter du besöker och hur du använder internet.

Lösenord

Tänk över hur du konstruerar dina lösenord och hur långa de är. Lösenord bör till exempel inte vara för enkla. Försök att använda ett separat konto på datorn för dagligt arbete som inte har administratörsrättigheter.

Gör en back-up av dokument och bilder

Det är klokt att regelbundet spara dokument och bilder på till exempel en CD eller annan extern datamedia. Då riskerar du inte att arbetet går förlorat om datorn skulle bli stulen eller gå sönder.

Hot på internet

Du är inte anonym på internet. Hot mot privatpersoner ökat i takt med att allt fler har bredbandsuppkoppling, mer lagringsutrymme och använder internetbanker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0