Modemkapning

Modemkapning

Om du använder dig av en uppringd förbindelse till internet eller mobilt bredband, alltså via ett modem, finns det program som kan ta över ditt modem och ringa upp en annan modempool. Detta kallas i dagligt tal för modemkapning.

Vänd dig till din internetleverantör för att ta reda på vad de erbjuder för skydd mot modemkapning.

Allmänna råd är att alltid ha volymen uppskruvad så att du hör om modemet kopplar ner och upp igen. Om du hör modemet kopplas upp och ned måste du bryta förbindelsen manuellt.

Du kan också spärra telefonen för betalsamtal hos Telia.

Om du har fått en faktura eller ett krav som du anser att du inte ska betala, kan du följa Konsumentverkets lista Råd vid felaktig faktura.

Störst risk

Risken att drabbas av modemkapning är störst vid till exempel besök på pornografiska sajter och andra betalsajter.

Det som händer, när du till exempel klickar på en bild eller försöker stänga sidan är att du får upp en ny sida och ovanpå den så lägger sig en säkerhetsvarning i formen av en så kallad pop-up ruta. Denna pop-up ruta liknar den som dyker upp när man skall installera ett tilläggsprogram i en webbläsare.

Trycker du på ja-knappen laddas en så kallad dialer ned och programmet börjar installeras. Den tar då över ditt modem och kopplar upp dig till en annan modempool som debiterar en väsentligt mycket högre kostnad än den uppkoppling du normalt har mot din operatör.

Ditt telefonnummer identifieras med hjälp av en nummerpresentatör och fakturan skickas till den som står för abonnemanget.

Modemkapningarna har numera övergått till att koppla upp modemet via ett utlandsnummer, räkningen kommer sedan via din vanliga telefonräkning och du krävs på betalning med stöd av teleoperatörens allmänna villkor.

Tänk på att du tar bort uppringarprogrammet från din dator. Det finns program som kan ringa upp modempoolen själva.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0