Nigeriabrev

Nigeriabrev

Så kallade Nigeriabrev är en typ av bedrägerier på internet. Bedragare skickar ut falska e-postbrev och uppger att de behöver hjälp med att föra ut stora summor pengar ur sitt hemland. Offret erbjuds pengar om han betalar några avgifter i förskott.

Nigeriabrev är en del av den internationella organiserade brottsligheten. Syftet är att lura mottagaren på pengar genom att få personen att känna sympatier för avsändaren som uppger sig ha det svårt eller på något sätt blivit missgynnad i sitt hemland.

Denna typ av bedrägerier har fått sitt namn av att de ursprungligen kom från Nigeria men idag kommer från bedragare i många andra länder.

Avsändaren uppger sig ofta behöva ha hjälp att föra ut stora summor pengar ur sitt hemland. Offret erbjuds en del av pengarna om han hjälper till att betala en del omkostnader och avgifter i förväg.

Flera svenskar har blivit bedragna

Finanspolisen känner till flera fall där svenskar blivit bedragna. En person har till exempel betalat in drygt fyra miljoner kronor innan polisen kontaktades.

Polisen uppmanar mottagaren att radera meddelandet från datorn utan att svara. Finanspolisen tar inte längre emot tips om e-post om Nigeriabrev.

Har du blivit utsatt för ett brott ska brottet polisanmälas.

Så här kan bedrägeriet gå till

Breven börjar ofta med följande: Confidential, Urgent, Assistance eller Business proposal eller liknande. Avsändaren påstår sig ha fått ditt namn från en diplomat, ambassad, utrikesdepartement, exportråd eller annan uppdiktad vän till dig eller avsändaren.

Den som vill ha din hjälp är oftast doktor eller professor, högre tjänsteman på någon statlig myndighet eller bank men det kan även vara en maka eller son till någon avrättad högt uppsatt militär eller person i regeringsställning.

Tillgång till ditt bankkonto

Avsändaren önskar tillgång till ditt bankkonto för att sätta in en utlovad summa pengar. Men kan även vilja ha hjälp med att göra investeringar i Sverige. Företagare kan ibland uppmanas att skicka en inbjudan till avsändaren för att denne ska kunna komma på besök till Sverige.

Du erbjuds 15 till 25 procent av de pengar som avsändaren vill ha hjälp med att föra ut ur landet. I brevet står också att 5 till 10 procent av pengarna ska avsättas för oförutsedda utgifter.

Summan, som ska föras ut ur landet och investeras i olika projekt, ligger på 15 till 42 miljoner USD. I brevet står det att allt är riskfritt och måste skötas konfidentiellt.

Du som svarar kommer att bli ombedd att öppna ett nytt konto för insättning av de US dollar som utlovas i brevet och du blir vidare informerad om en del avgifter som ska betalas av dig eftersom avsändaren har sina pengar låsta.

Du kan uppmanas att låna pengar i bank om du inte har egna tillgångar. Efter en period av inbetalningar från dig och inget gensvar om de utlovade pengarna erbjuds du en advokat som skall hjälpa dig med formaliteterna kring utbetalningen.

Advokatarvodet uppgår till ”endast” 10 000 USD. Detta är oftast det sista ledet i vilseledandet.

I några fall har avsändaren föreslagit att ett möte skall äga rum i något annat land. Ofta i England, Holland eller Tyskland. Detta är bara ytterligare ett sätt att lura till sig saker som kan omsättas i pengar.

De som åker till ett sådant möte kan få i uppgift att ta med sig armbandsur, kostymer och resecheckar som ska överlämnas till tjänstemän i form av mutor.

Trojaner letar reda på e-postadresser på Internet

Bedragarna hittar mottagarna genom till exempel att en ”trojan” har kopierat en adressbok i en e-postserver där din e-postadress funnits med.

Alla länder med invånare som talar och förstår engelska drabbas av breven. Ibland har bedragarna med hjälp av offentliga och öppna register tagit reda på företagare eller privatpersoner med förmögenheter eller andra tillgångar som kan omsättas i pengar och riktar därför sina brev till dem.

 

FAKTA/ Tänk på att:

  • Inga seriösa aktörer samlar in pengar, gör affärer eller delar ut vinster, arv eller liknande via Internet.
  • Om du har fått ett Nigeria brev ska du radera brevet utan att svara avsändaren. Under inga omständigheter ska du tillmötesgå uppmaningar om att skicka pengar.
  • Om du har blivit lurad att betala in pengar ska du göra en anmälan till polisen där du bor. Ta med all korrespondens du haft och försök komma ihåg vad som hänt i kronologisk ordning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0