Normer och regler

Normer och regler

I det vanliga samhället känner de flesta till hur man får uppföra sig och vad man får och inte får göra. På internet är detta inte alltid självklart.

Vårt samhälle styrs av regler, normer, seder och bruk, både formella och informella. Den kultur som råder på internet skiljer sig inte så mycket från vårt dagliga samhälle, men internets anonymitet gör att man ibland missförstår varandra och glömmer bort att det också sitter en människa på andra sidan.

Detta gäller också den information som sprids på internet. Precis som man hittar information och företeelser i det vanliga samhället som man finner stötande, kommer man att finna det på internet. En del människor går medvetet in för att skrämmas och retas genom att publicera information som kan uppfattas som stötande.

Kontakta ansvarig utgivare

Om du hittar information på internet som du uppfattar som stötande bör du alltid börja med att kontakta den ansvariga utgivaren på webbplatsen som berörs. Om detta inte hjälper kan du försöka ta reda på vilket företag som ger sidan utrymme på internet och prata med deras abuseavdelning.

Olagligt att uppmana till brott

Vad gäller sidor som på något sätt skildrar brott är det enligt dagens lagstiftning inte olagligt att beskriva brott och metoder för att utföra brott. Däremot kan det vara olagligt att direkt uppmana till brott.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0