Personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen

All slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk person som är i livet innefattas av personuppgiftslagen, PUL. Förutom personuppgifter räknas också foton in som en personuppgift.

Om du förekommer på en hemsida mot din vilja så är första steget att ta kontakt med den ansvarige för hemsidan och be personen ta bort den aktuella informationen. Om detta inte hjälper kan du ta kontakt med Datainspektionen som är tillsynsmyndighet i denna typ av frågor.

Datainspektionen hjälper enskilda personer som råkat ut för till exempel integritetskränkningar. De följer också upp klagomål och gör inspektioner. Mer information om personuppgifter hittar du på Datainspektionens sida om frågor och svar.

Bilder på brottsmisstänkta på nätet

Ibland publiceras namn och bild på personer som är misstänkta för brott på internet. Det kan försvåra polisens brottsutredning. Bilderna kan påverka vittnen och polisen förlorar möjligheten att göra konfrontationer där vittnen får identifiera den skyldige.

Det kan vara förtal, ett brott som kan ge upp till två år fängelse, att hänga ut någon som är misstänkt för ett brott på nätet.

Kameraövervakning och fantombilder

I ett fåtal fall väljer polisen att göra undantag från regeln. Då visar polisen en bild, till exempel ett foto från en övervakningskamera eller en fantombild, för att få in tips som kan få fart på brottsutredningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0