Trakasserier och hot

Trakasserier och hot

Stöter du på material på internet som du upplever som hotfullt, obehagligt eller rent av brottsligt kan du anmäla det till polisen.

Filmer, inlägg eller annat som beskriver brott eller metoder för att utföra brott är inte olagliga enligt gällande lagstiftning. Däremot kan det vara olagligt att direkt uppmana till brott. Det kan också finnas anledning att informera polisen om material på internet som kan vara varningssignaler om planerade brott.

Skicka inte bara länkar till Polisen

Skicka inte bara länkar till polisen utan närmare förklaringar. Beskriv det som du vill informera om.

Polisens it-brotts- och internetspaningsgrupper är beroende av alla som sitter och surfar runt på internet och behöver deras tips. Får polisen information i tid kan de göra spårningar och i bästa fall förhindra brott.

Kontakta ansvarig utgivare

Om du hittar information på internet som du uppfattar som stötande ska du alltid kontakta den ansvariga utgivaren för webbplatsen som berörs. Om detta inte hjälper kan du försöka ta reda på vilket företag som ger sidan utrymme på internet och prata med deras avdelning för ”abuse”.

Skydda dig mot trakasserier

En grundregel när man befinner sig på internet är att inte lämna ut personliga uppgifter om man till exempel deltar i allmänna forum. Man bör heller inte skicka bilder på sig själv till okända personer.

Använd sunt förnuft och uppträd som du normalt gör i vardagen. Lämna ett forum om det börjar gå snett eller om diskussionen börjar ta en otrevlig vänding, till exempel om någon börjar fråga efter foton.

Om du lägger ut bilder på dig själv på internet

Om du lägger ut en bild på dig själv på internet är det lätt att kopiera den och det finns risk för att bilden används i sammanhang som du inte har någon kontroll över. En tumregel är att inte publicera bilder som du sedan kan få ångra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0