Virus och trojaner

Virus och trojaner

Virusspridning kan rubriceras som skadegörelse om den är uppsåtlig och medför någon skada i de angripna systemen. Lita inte på virusvarningar per e-post, de är så gott som alltid falska.

Virusspridning kan rubriceras som skadegörelse om den är uppsåtlig och medför någon skada i de angripna systemen, dock är rättsläget oklart i dagsläget då det saknas prejuridicerande rättsfall.

Skadegörelse (BrB 12:1) ger böter eller fängelse i högst sex månader, grov skadegörelse ger fängelse i högst fyra år.

Lita inte på virusvarningar via e-post

Virus kan även öppna så kallade bakdörrar i systemet för vidare attacker eller orsaka att data försvinner, stjäls eller att datorn inte går att starta. Lita inte på virusvarningar per e-post, de är så gott som alltid falska.

Virusvarningar per e-post är oftast falska

Varningar om datorvirus distribueras aldrig av polisen. Denna typ av varningar skickas vanligtvis aldrig via e-post överhuvudtaget utan är bara ett sätt för personer med skadliga intentioner att skapa onödig belastning på internet. Det finns exempel på att hela e-postsystem kollapsat av överbelastning när obetänksamma användare vidarebefordrar dessa varningar. 

Generellt bör man alltså som enskild användare aldrig vidarebefordra denna typ av e-post.De flesta virusvarningar som sprids via e-post är en så kallad hoax det vill säga rent lurendrejeri och de handlar ofta om något supervirus. Ta bort sådan e-post och sprid dem inte vidare. Det är själva spridningen som är virusets effekt. Ibland kan det även stå att man skall ta bort någon fil från sin datorn för att ”skydda” sig från viruset. Gör inte det, din dator kan bli obrukbar. De flesta antivirusföretag har aktuella listor över vad som är så kallade hoax.

Oftast är e-posten som skickas vidare enbart ett sätt att sprida viruset vidare men i vissa fall kan e-posten vara viruset genom att det förmedlas, det kan till exempel röra sig om hot. Klicka aldrig på okända bilagor i e-post, öppna heller aldrig e-post som inte har någon rubrik. Virus kan också gömmas i bilder och kan exempelvis locka med nakna kändisar etcetera. Avsändaradressen är oftast falsk.

Trojan

En trojan är ett program som används för att bereda sig otillåten tillgång till någon annans dator. En trojan skapar en uppkoppling mellan den infekterade datorn och förövarens dator. Förövaren får då tillång till datorn och kan ta över kontrollen till exempel över mus och tangentbord, få åtkomst till mjuka certifikat och lösenord och annan viktig data. Att installera en trojan och använda en sådan för att komma åt en annan dator är i lagens mening dataintrång.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0